رايانش ابری مدلی برای دسترسی آسان و مبتنی بر تقاضا به مجموعه ای از منابع (فضاهای ذخیره سازی، برنامه های کاربردی و)….. است.
در رایانش ابری هر رایانه از طریق شبکه، به مراکز اطلاعات متصل شده و اطلاعات مورد نظر را دریافت میکند. در اینجا نیازی به نصب نرم افزارهای مختلف برروی رایانه های شخصی هم نیست. پردازش اطلاعات برروی رایانه های قدرتمند محیط شبکه صورت گرفته و خروجی آن در اختیار کاربران قرار میگیرد. بنابراین اطلاعات و نرم افزارها در رایانه های شخصی قرار ندارند و نیاز به داشتن رایانه با سخت افزار قوی نیست.
در رایانش ابری سه قسمت اصلی مورد توجه است:
– وسیله ای که کاربر از طریق آن به شبکه متصل شود مانند رایانه خانگی، رایانه همراه، تلفن همراه یا تبلت.
– سرویس دهنده ها یا رایانه های اصلی که توان سخت افزاری بالایی دارند.
– نرم افزار رابط که امکان برقراری ارتباط را فراهم میکند.
ارتباط بین دو رایانه نیز از طریق شبکه برقرار می شود. این شبکه میتواند به وسعت اینترنت باشد. استفاده از رایانش ابری سالهاست که متداول است. منشی تلفنی اپراتورهای تلفن همراه و رایانامه ()Email اثباتی بر این مدعا است. Google Docs یک مثال پرکاربرد از رایانش ابری است که با استفاده از آن میتوان اسناد را به صورت برخط Onlineدر محیطی شبیه به محیط Officeایجاد یا ویرایش کرد. با استفاده از Google Drive و Dropbox میتوان یک فضای ابری برای ذخیره سازی اطلاعات داشت.
نقاط قوت رايانش ابری
- هزينه های سخت افزاری کمتر و ظرفیت بالای ذخیره سازی: شما برای اجرای برنامه های کاربردی مبتنی بر وب، نیازی به استفاده از یک رایانه قدرتمند و گران قیمت ندارید و می توانید از رایانه ارزانتر، با پردازنده ساده تر، دیسک سخت کوچکتر و حافظه کمتر استفاده کنید. دیسک سخت 200گیگابایتی رایانه شخصی شما در مقابل فضای صدها پتابایتی (یک میلیون گیگابایت) ابر بسیار ناچیز است.
- هزينه های نرم افزاری کمتر: به جای خرید برنامه های نرم افزاری گران قیمت برای هر رایانه، میتوان نیازهای نرم افزاری را به صورت رایگان برطرف کرد. اغلب برنامه ها در رایانش ابری رایگان هستند.
- دسترسی آسان: کاربر میتواند در هر نقطه از جهان و از طریق اینترنت به پرونده های خود دسترسی داشته و یا آنها را به اشتراک گذارد. خطر گم شدن یا آسیب فیزیکی به اسناد در این روش بسیار کمتر است.
- استفاده از آخرين نسخه نرم افزارهای کاربردی و امنیتی: ارائه دهندگان سرویسهای رایانش ابری، عموماً از آخرین نسخه های نرم افزاری استفاده میکنند تا ضمن حفظ امنیت دادهها، بهترین سرویس را به کاربران ارائه دهند.
نقاط ضعف رايانش ابری
- اتصال به اينترنت يا بستر ابر: در صورت عدم اتصال بهاینترنت یا بستر ابر، رایانش ابری و استفاده از اطلاعات غیرممکن خواهد بود. در ضمن سرعت اتصال نیز بر کیفیت کار مؤثر است. شلوغی سرویس دهنده هم در بعضی موارد دردسرساز است.
- محدوديت در امکانات برنامه های تحت وب: در برخی موارد امکانات برنامههای کاربردی مبتنی بر وب به اندازۀ همتای دسکتاپ خود نیست. به عنوان مثال، در نرم افزار PowerPointدسکتاپ امکاناتی وجود دارد که در برنامه Google Docsوجود ندارد.
- امنیت داده: با وجود تلاش سرویسدهندهها، همیشه امکان دسترسی افراد فاقد صلاحیت به اطلاعات وجود دارد. در عین حال با آنکه داده ها به صورت توزیع شده در فضای ابر قرار میگیرند ولی خطر از دست رفتن اطلاعات به صفر نرسیده است.