فریم بر ثانیه یا FPS در دوربین مداربسته از مهمترین مشخصه مربوط به کیفیت تصویر است. تعداد فریم دوربین مداربسته مشخص می کند هر ثانیه از فیلم از چه تعداد تصویر ثابت تشکیل شده است. در ادامه یاد میگیرید چطور FPS یا همان فریم ریت دوربین را در دیتا شیت آن بررسی کنیم.

در یک توضیح کوتاه اولیه فریم بر ثانیه، تعداد فریم تصاویری که پشت سر هم در یک ثانیه از جلوی صفحه نمایشگر عبور میکنند.
چشم انسان قادر است تا ۵ عکس را که در یک ثانیه از جلوی چشمانش عبور میکند، تفکیک کند و روی هر عکس تمرکز کند ولی وقتی تعداد عکسها از ۵ عدد بیشتر شود تمرکز روی عکسها کم میشود و چشم خودبهخود عکسها را بهصورت یک فیلم پیوسته میبیند. کمترین تعدادی که معمولاً استفاده میشود ۸ فریم بر ثانیه برای فیلمهای پویانمایی است که ۱۲ فریم بر ثانیه نیز این پرش تصویری حس میشود.

فریم بر ثانیه یا FPS در دوربین مداربسته به چه معناست؟
FPS مخفف چیست؟
FPS مخفف Frame Per Second در دوربین مداربسته است. شاید از قبل هم بدانید که یک فیلم از تعداد زیادی تصویر ثابت تشکیل می شود. که این تصاویر پشت سر هم نمایش داده می شوند. حال به هر یک از این تصاویر یک فریم گفته می شود. برای ساختن یک تصویر متحرک یا یک فیلم باید این فریم ها را با سرعتی مشخص نشان داد. به این صورت شما متوجه مکث بین تصاویر نخواهید شد.
فریم ریت یا Frame Rate چه اهمیتی دارد؟
مغز انسان برای اینکه یک تصویر را به صورت متحرک ببیند نیاز به حداقل 25 تا 30 فریم در ثانیه دارد. یعنی باید در یک ثانیه 25 تا 30 تصویر پشت هم پخش شوند. در این صورت شما کاملا حس یک فیلم زنده را دریافت کنید.
اگر تعداد فریم در دوربین مداربسته (که به اختصار FPS می گویند) به اندازه کافی نباشد. شما حسی از قطعی تصاویر را در زمان پخش خواهید داشت. پس، پرش های کوچک بین فریم ها را حس می کنید. اگر تعداد فریم ها از سطحی مشخص کمتر شود شما دیگر فیلم را به صورت تعدادی تصویر شکسته می بینید. بنابراین،برای دیدن یک تصویر زنده 25 فریم بر ثانیه کافیست.
اما گاهی تعداد فریم تصویر بیش از این مقدار است. بالا بودن فریم این امکان را به شما می دهد که تصاویر را بدون از دست دادن کیفیت کند کنید. در این صورت می توانید، جزئیات را در تصویر ببنید. احتمالا شما هم فیلم های ضبط شده با دوربین های فریم بالا را دیده اید. مثل: فیلم هایی مثل عبور گلوله از بادکنک و … دوربین های مداربسته هم گاهی با فریم بالاتر از 25 فریم بر ثانیه ساخته می شوند.
از این دوربین ها در کاربردهای مختلفی که نیاز به ثبت جزئیات حرکت دارد استفاده می شود. مثل ثبت تصویر کار یک دستگاه سرعت بالا، دستگاه پول شمار، حرکت خودروها با سرعت و ….